mandag 27. oktober 2008

Vil ny teknologi (Internett) for kommunikasjon og informasjonsdeling fremme demokratiet?

---------------------------------------------------------

Dette er noe som skjer under en gradvis utvikling, som det meste annet. Ja, ny teknologi vil fremme demokratiet. Men vil utviklingen egentlig bli/være positiv? Snart vil alt foregå via internett. Dette tar selvfølgelig tid, men det vil skje. Bare et eksempel: Snart finner man en løsning der man kjører stortingsvalg/president- og statsminister valg på en sikker måte via internett, bare vent! Spørsmålet er om hacke-genier ødelegger dette, men det er en annen sak. Demokratiet og internett derimot, er det påvirkningen som står i sentrum. For å forbinde internett med et demokrati må man tenke påvirkning. Via for eksempel blogging, chat, fildeling, personlige hjemmesider, diskusjonsforumer osv. Altså det er her vi mennesker blir påvirket av andres synspunkter og dokumenter. Vi påvirker hverandre i stor grad, men private og offentlige undersøkelser via nettet. Eks: se på ''Facebook''. Her danner man grupper som: ''Vi vil ha brusen URGE på 1,5 liter'', eller ''Jeg tipper jeg kan få tak i 1.000.000 som hater BUSH!'' Her kan man bli medlem å si hva man vil. Hvor ender dette?

Et annet eksempel som er aktuelt i dag, er landslaget i fotball. ''Slapp av Åge, Norge VIL ha deg''. Dette sa VG, etter deres meningsmåling på nett. Dette er demokrati og internett i negativ retning. Hvorfor? Jo, fordi her er det mange som kan ha stemt, og ikke vite hva de har stemt på engang. Noen som ikke er interesserte og tenker, ''jeg synes han er helt grei jeg''. Sånne meningsmålinger kan bli betydningsfulle. Det er klart dette påvirker det norske fotballforbund og oss i landet. Gjør det ikke? Eller en meningsmåling om stortingsvalget, der flere ungdommer ikke vet hva det innebærer å stemme, så stemmer dem et parti som er helt vanvidd i forhold til deres egne meninger. De stemte på det partiet, kanskje fordi de ville lage en skatehall i lokalområdet. Og deretter går meningsmålingene i avisa/internett/radio/tv: 40% vil ha det partiet. Dette gir påvirkninger i feil retning og misbruker demokratiets makt i verden.

Et meget godt eksempel på fildeling er massakerne i Finland og USA. Der ungdommer deler videoer med hverandre og sprer budskap og til slutt utfører handlingen og påvirker andre til å gjøre det samme. Eller fildeling av musikk, musikk som individer selv lager og sprer rundt med et budskap i teksten. Alt dette har en betydning for vår nye teknologi. Det er tusenvis av andre eksepler som de aller fleste vet om, og alt til sammen, styrker eller svekker demokratiet. Det var litt sterkt å si, men i noen tilfeller, ikke alle.

Men! Det er det som skjer nå. Som sagt tidligere er dette en utvikling som gradvis foregår. Jeg syntes, selvom jeg har vært negativ hittil, at utviklingen kan bli veldig positiv. Men vi må passe på hvor grensene skal gå. Hele verden kan melde seg inn i en facebook gruppe, bare for å bli med. Men tenk, det kan faktisk hende at gruppen blir tatt på alvor. Og da er det dumt om de aller fleste ikke har lest hva gruppa er om engang. Dette tror jeg er et verdensproblem som bør vurderes. Men det kan ikke stanses. Derfor er det opp til hvert enkelt individ, som bruker facebook, blogger, chat osv å tenke på hva man stemmer på, hvorfor og liknende ting. Demokratiet vil uansett få en ny teknologisk utviling før eller siden.


Et siste eksempel fra internett: Vi hadde valg av russestyret, hvor foregikk valget? Via itslearning/internett. Hvor diskuterer demokratiet/russestyret? Facebookgruppe. Det blir mindre møter og mer arbeid foran vår personlige datamaskin. Spørsmålet er når vi virkelig kan bekrefte at internett og fildeling fremmer demokratiet, og om vi kan det allerede i dag, hva vil så skje med demokratiet og internett fremover?


Relaterte linker:

http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=538456


- nikkoes

mandag 6. oktober 2008

Bloggens betydning for verden og vårt samfunn

Blogging er ikke bare et nyttig redskap i vårt samfunn, men også rundt om i hele verden. Blogging er ikke et nytt kommunikasjonssystem, men har vokst spesielt de siste årene. All kommunikasjon er bra, vi sprer kunnskap og informasjon med hverandre via blogg. Vi har eksempler på at blogg kan også inmponere blant arbeidsgivere og jobbsammenheng.

Tonje Brustuen er en av Norges mest kjente blogger og fikk jobben sin gjennom nettopp blogging. ( http://www.dagbladet.no/kultur/2005/11/29/450734.html) Et annet eksempel der blogging har stor, kanskje størst utvikling er kommunikasjon gjennom politikk. Politiske meninger og svar kan vi finne tusenvis av i de aller fleste blogger. Og etter så mange bloggere det finnes i dag, er det klart vi mennesker blir påvirket av bloggene, av å lese både innlegg og svar.


(http://www.ramco-training.com/images/keyboard%20with%20hands.jpg)
- Blogg kan påvirke både deg og meg...

Vi vet altså at det finnes blogger som gir informasjon innen politikk, religion eller andre saker, steder m.m, personlige blogger, blogger om problemer og problemstillinger o.l. Alt dette er et slags arkiv som lagrer seg i verdens samfunn. Aktuelt i dag er presidentvalget i USA, hvor mye tror du ikke blogger påvirker mennesker under valget? Blogger som kan være i strid med presidentkandidatene eller omvendt, og blogger som tar opp problemer om kandidatene som kanskje ikke er sanne. Blogger kan overtale, eller vise at folk bør stemme rett, like godt som de kan stemme galt. Dette kan for eksempel påvirke mennesker til å stemme på for eksempel Obhama, på grunn av alle de gode bloggene om han, selvom en annen kandidat er bedre. Dermed er bloggene med på å forandre ikke bare presidentvalget i USA, men også selve politikken rundt det hele.

Blogging skal dermed skje med hensyn, relaterte linker og ærlighet. Etter min mening, er det viktig at en blogg er mest mulig personlig. Hva du mener er relavant, er du påvirket av andre, er det viktig å fremme hvorfor. Blogg med måte, og hjelp verden og vårt samfunn til å bli utviklet på en fornuftig måte.

- nikkoes